ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ( DOCUMENTA ) ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017

Η έκθεση σύγχρονης τέχνης DOCUMENTA αναθέτει την καθαριότητα των χώρων της στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ‘’ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ’’

Οι «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους με το διεθνούς φήμης πολιτιστικό φορέα documenta und Museum Fridericianum gGmbH, υπεύθυνο για τη διοργάνωση της διάσημης πλέον έκθεσης σύγχρονης τέχνης DOCUMENTA, αναλαμβάνοντας την καθαριότητα του Ιδρύματος Τσαρούχη στην οδό Πλουτάρχου στο Μαρούσι, των εργαστηρίων που βρίσκονται στις οδούς Αρχιμήδους στη Καλλιθέα, Τοσίτσα και Ζαΐμη στα Εξάρχεια και στην οδό Φυλασίων στα Πετράλωνα.

Καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά στην πενηντάχρονη ιστορία του θεσμού που κάποια άλλη πόλη εκτός από το Κάσελ της Γερμανίας θα συν-φιλοξενήσει την τόσο μεγάλης κλίμακας και καλλιτεχνικής εμβέλειας έκθεση, οι ‘’Νέοι Ορίζοντες’’, αποτελώντας τη πρώτη πανελλαδικά και τρίτη πανευρωπαϊκά Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, χαιρετίζει αυτή τη νέα συνεργασία και δεσμεύεται να κρατήσει υψηλό το επίπεδο παροχής υπηρεσιών.

Η DOCUMENTA, έχει τις ρίζες της στη μεταπολεμική Γερμανία του 1955 έτος κατά το οποίο ιδρύθηκε από τον Άρνολντ Μπόντε και διοργανώνεται έκτοτε ανά πέντε χρόνια. Εκτός από το τεράστιο εύρος της πολιτιστικής της διάστασης, σκοπός της έκθεσης είναι να προωθεί τα ιδανικά της δημοκρατίας και της ελευθερίας, αξιών που αποτελούν τον πυρήνα εξέλιξης της εκάστοτε κοινωνίας.

Σταθερό πυλώνα έμπνευσης των καλλιτεχνών που συμμετέχουν είναι η θεωρία του Γάλλου φιλόσοφου Μισέλ Φουκώ περί ελευθερίας ‘’όχι ως ατομική ιδιοκτησία, ούτε ως φυσικό δικαίωμα, αλλά ως πρακτική’’. Η έκθεση έπεται να εξαπλωθεί σε πολλούς και διαφορετικούς χώρους στην Ελληνική πρωτεύουσα, ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν είναι ακόμη γνωστός, και θα αποτελέσει αδιαμφισβήτητα μια σημαντική καμπή στα χρονικά των καλλιτεχνικών δρώμενων στην Αθήνα.

Σε απόλυτη συμφωνία με τα ιδεατά της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης που πρεσβεύει η συγκεκριμένη διοργάνωση έρχεται να προστεθεί η συνεργασία με τους «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ». Η Κοιν.Σ.Επ. υποστηρίζεται από το Ν.Π.Ι.Δ. «ΕΠΑΝΟΔΟΣ», που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κύριο λόγο δημιουργίας της αποτέλεσε η στήριξη ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέσω της ενεργής τους ένταξης στην αγορά εργασίας και την κοινωνική ζωή, διεκδικώντας μίαν ίση ευκαιρία να συμμετέχουν με αξιοπρέπεια και ίσους όρους στην αγορά εργασίας και κατ’ επέκταση στην κοινωνία στην οποία διαβιούν.

Ως εκ τούτου οι «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» προασπίζονται έμπρακτα τα κοινωνικά ιδεώδη περί ίσων ευκαιριών, άρσης των κοινωνικών αποκλεισμών και στερεοτύπων. Τα DOCUMENTA πλέον συμβάλλουν σε αυτή τη προσπάθεια αποδυνάμωσης του κοινωνικού στιγματισμού και της οικονομικής ανέχειας, που συχνότατα μαστίζουν τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, και συμπράττει στη προσπάθεια απάλειψης των αδιεξόδων τους σε νευραλγικούς τομείς, όπως αυτοί του κοινωνικού και εργασιακού πεδίου.

Επιπρόσθετα, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, ούσα εξοπλισμένη με κατάλληλο τεχνικό προσωπικό και μηχανήματα, είναι σε θέση να αναλάβει κάθε μορφή σχετικής εργασίας καθώς και να ανταπεξέλθει στην ιδιαιτερότητα κάθε χώρου οικονομικά και με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Τέλος, οι «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», προσπαθώντας να διατηρήσουν το επίπεδο ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υψηλό σε βάθος χρόνου και με αμείωτο το αίσθημα της ευθύνης που έχουν αναλάβει, ευελπιστούν στην ευόδωση μιας εποικοδομητικής συνεργασίας.